Ξενοδοχείο   Ιθάκη   Επικοινωνία


Οι επιλογές για φαγητό στο νησί είναι πολλές. Αναζητήστε τα εστιατόρια που σερβίρουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές, όπως κρεμμυδόπιτα, κρεατόπιτα με τρία είδη κρέατος, σοφιγάδο (μοσχάρι με κρασί και σκόρδο), ψάρια σαβώρο (ψάρια τηγανητά με ξύδι, δάφνη και σταφίδες), θιακιά μακαρονάδα (με κρέας και κόκκινη σάλτσα), χόρτα τσιγαριστά και βλήτρα με σκόρδο και ντομάτα. Δοκιμάστε επίσης το παραδοσιακό γλυκό, τη ροβανή, γλυκό ταψιού με αλεσμένο ρύζι και μέλι.


Στο Βαθύ υπάρχουν πολλές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, με μαγειρευτό φαγητό, ψητά της ώρας ή ψάρια. Το Περαχώρι είναι διάσημο για τα πεντανόστιμα ψητά του και το ντόπιο κρασί. Στο Σταυρό, το γουρουνόπουλο έχει την τιμητική του, ενώ στις Φρίκες και το Κιόνι, τα μαγειρευτά συναγωνίζονται τα ψάρια.

 

Tοπικά προϊόντα
Στην Ιθάκη υπάρχει ομάδα βιοκαλλιεργητών και συνολικά 700 στέμματα βιολογικής καλλιέργειας ελιάς και αμπελιού. Τα προϊόντα που παράγονται είναι πιστοποιημένα από τους οργανισμούς πιστοποίησης ΔΗΩ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.
 Αξίζει κανείς να δοκιμάσει το αγνό παρθένο ελαιόλαδο Ιθάκης που προέρχεται από την ντόπια ποικιλία ελαιόδεντρου ‘Θιακό’, τις δύο ποικιλίες κρασιού, τη μαυροδάφνη και το λευκό (πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα), καθώς επίσης και τα τοπικά γλυκά κουταλιού, τις μαρμελάδες και το μέλι αλιφασκιάς. Κι ακόμη, τα τοπικά ροφήματα, χαμομήλι, τσάι, μέντα και ιδιαίτερα τον Αίσωπο, ο οποίος είναι ευεργετικός για το αίμα, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε σίδηρο. Τις τοπικές γεύσεις συμπληρώνουν το τυρί φέτα και το κρέας από την ντόπια φυλή ζώων ‘ερυθρωπό πρόβατο’, της οποίας τα χαρακτηριστικά μοιάζουν με αυτά της συριακής φυλής προβάτου, που αποτελεί τον κοινό πρόγονο όλων των φυλών ζώων της Ν.Α Ευρώπης και της Μ. Ανατολής.

 


  

 

"Κάτσετε να σας βάλω να φάτε"

Αναζητήστε στα τοπικά βιβλιοπωλεία το βιβλίο ”Κάτσετε να σας βάλω να φάτε” της Χρυσούλας Ράζου, για ένα πλήρες γευστικό ταξίδι στις παραδοσιακές συνταγές της Ιθάκης. Το βιβλίο περιέχει συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής.

Copyright © 2024 Hotel Mentor |M.H.T.E. 04.57.Κ.01.3Α.00720.00 | Designed by the design shop | Powered by Dynacomp AEBE